GÜNCEL

Ana Sayfa > Güncel > SUDER ve TÜRKMASUDER "Dünya Su Fuarı ve Sergisi'nde!

GÜNCEL

SUDER ve TÜRKMASUDER "Dünya Su Fuarı ve Sergisi'nde!

www.gidahatti.com

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) üyesi iki dernek SUDER (Ambalajlı Su Üretcileri Derneği) ve TÜRKMASUDER’de (Türkiye Maden Suyu Üreticileri Derneği), TOBB İçecek Meclisi’nin Dünya Su Fuarı ve Sergisi’ndeki alanında stand açtılar.

5. Dünya Su Forumu kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerden biri olan Dünya Su Fuarı ve Sergisi, Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından 17 Mart’ta açıldı. Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'nde kurulan çadırda düzenlenen fuara 14 farklı ülke katıldı. Dünya çapında suya ilişkin çalışmalar yapan çeşitli firma ve kuruluşların yoğun ilgi gösterdiği fuara, TGDF üyesi SUDER ve TÜRKMASUDER dernekleri de stand açarak, derneklerinin ve üye şirketlerinin su konusundaki çalışmaları hakkında fuar ziyaretçilerine bilgiler verdiler. Dünya Su Sergisi’ne ABD, Brezilya, Güney Kore ve Japonya gibi ülkelerden çeşitli firmalar da katılarak stand açtılar.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu serginin açılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı ve 5. Dünya Su Forumu kapsamında düzenlenen ''Dünya Su Sergisi''ne yüzlerce ülkeden firmanın katılmasının, Türkiye'nin ve forumun gücünü gösterdiğini söyledi. Eroğlu, ''Burada çevreye ilişkin çok sayıda yeni teknoloji de tanıtılacak. Ayrıca müteahhitlerimizin yurt dışındaki iş potansiyelinin artması açısından önemli bir sergi'' diye konuştu.

Özel sektörün mevzuattan kaynaklı endişeleri var

5. Dünya Su Forumu kapsamında dün Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) “Suyun Fiyatlandırılması ve Finansması” raporunun sunulduğu oturumda konuşan Dünya Su Forumu Genel Sekreteri Angel Gurria, küresel ekonomik ve finansal krizi yararlanılması gereken bir fırsat olarak değerlendirdi.

Gelişmekte olan ülkelerin sektöre yeni fırsatlar sunduğunu söyleyen Gurria, bu ülkelerdeki yoksul gruplara suyun “ücretsiz” verilmesi yönündeki görüşe de karşı çıktı.

Gurria,“Dünyanın çeşitli ülkelerinde yoksullar suyun bedelini ödemeye gönüllüler. Su bedava olursa bundan en çok etkilenecek olanlar yine yoksullar olacaktır. Yapılamayan yatırımlar nedeniyle insanlar özellikle kadın ve çocuklar su ihtiyaçlarını başka yerlerden taşıyarak gidermek zorunda kalacaklardır” iddiasında bulundu.

Aynı toplantıda konuşan Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hasan Z. Sarıkaya ise Türkiye’de enerji sektörüne verilen devlet teminatlarının ardından 1500 enerji ihalesi yapıldığını açıklayarak, benzer bir uygulamanın su sektörü için de söz konusu olabileceğine yönelik sinyal verdi.

Sulama işleri için devletin ihale yapmak istediğini ancak yatırımcıların ilgi göstermediğini de söyleyen Sarıkaya,“Özel sektörün mevzuattan kaynaklı endişeleri var. Mevzuat yeniden gözden geçiriliyor” dedi.

Gazetecilerin foruma ilişkin sorularını yanıtlayan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, suyun özelleştirilmesi yönündeki eleştirilerin anımsatılması üzerine bakanlığın ve Devlet Su İşleri’nin (DSİ) 81 il genelinde 2050’ye kadar su ihtiyaçlarını karşılamak için eylem planı hazırladıklarını söyledi.

Eroğlu, “Suyun satılması değil, değerlendirmesi söz konusu olacaktır” dedi.
IBM’in Su Raporu

Forum kapsamında IBM’in hazırladığı “Su Raporu”da tüm dünyaya ilk kez dün İstanbul’dan duyuruldu. BM’in küresel inovasyon çalışmalarını yürüten ekibin yöneticisi Kristopher Lichter tarafından açıklanan raporda sunulan bazı çözüm önerileri şöyle:

“IBM ve Marine Institute Ireland, Galway Körfezi’ndeki dalga koşullarının, deniz yaşamının ve kirlilik seviyelerinin izlenmesine yönelik SmartBay araştırma sistemi üzerinde çalışıyor. Bilim adamları, dünyada giderek artan içilebilir su kıtlığına çözüm olabilecek, tuzu ve suda bulunabilecek arsenik benzeri ölümcül toksinleri hızla filtreleyen bir zar üretti. IBM ile The Nature Conservancy, nehir havzası yönetimiyle ilgili sorunların ele alınmasına yardımcı olan veri ve modellere ücretsiz ve açık erişim sağlayan, pratik web tabanlı araçlar oluşturmak üzere birlikte çalışıyor”.