GÜNCEL

GÜNCEL

5. Dünya Su Forumu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Türkiye ile Dünya Su Konseyi’nin “Farklılıkların Suda Yakınlaşması” temasıyla İstanbul’da düzenlediği “5. Dünya Su Forumu” sona erdi. Rekor bir katılımla gerçekleşen foruma 92 ülkeden rekor 33 bin kişi katıldı. Başarıyla gerçekleşen forumda yüzlerce üst düzey devlet ve şehir yöneticisi de yer aldı.

Türkiye ile Dünya Su Konseyi'nin "Farklılıkların Suda Yakınlaşması" temasıyla 16-22 Mart arasında ortak düzenlediği "5. Dünya Su Forumu" sona erdi. Dünyadaki su sorununu uluslararası gündeme almak, dünya su kalkınma raporunu yayınlamak ve Binyıl Kalkınma Hedefleri'ni gözden geçirmek amacıyla Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi ile Feshane Kültür Merkezi'nde düzenlenen foruma 92 ülkeden 33 bin kişi katıldı.

Değişik ülkelerden 3 prens, 3 cumhurbaşkanı, 5 başbakan, 95 bakan ve bakan yardımcısı, 263 parlamenter, 200 belediye başkanı, 91 şehirden vali yardımcısı ve 155 ülkeden üst düzey yetkili ve delegenin katıldığı forumu, Birleşmiş Milletler dahil su konusunda uzman yaklaşık 5 bin katılımcı kurum, 14 uluslararası örgüt başkanı, bin 268 basın mensubu takip etti.

Dünya Su Konseyi, Devlet Su İşleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen forumda, politik gündemde suyun önemini vurgulamak, 21. yüzyılda uluslararası su sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak, somut çözümler ortaya koymak ve dünya kamuoyunu bu çözümlerin önemini anlatmak ve politik taahhütler üretmek hedeflendi.

Forum ilklere imza attı…

Forum kapsamındaki politik süreç, ilk defa birçok devlet ve hükümet başkanını bir araya getirdi. Bölgesel yöneticiler politik süreç kapsamında İstanbul Su Mutabakatı'nı hazırlayıp imzaladı. Gündem 21, kadınlar, gençler ve çocuklar, işletme ve sanayi, yerel idareler, bilim ve teknoloji, işçi sendikaları, yerli halk, çiftçi ve sivil toplum örgütleri gibi temel grupların forumun değişik alanlarında temsil edilmesini sağladı. Çevre dostu forum, çevreye zararlı atık ve emisyonların azaltılma faaliyetlerine öncülük etti . Sanal buluşma alanı "http://portal.worldwaterforum5.org" tüm global su ailesini bir araya getirdi.
Forum kapsamında, Devlet Başkanları Zirvesi, Parlamenterler Toplantısı, Bakanlar Konferansı, Yerel Yönetimler Süreci, Üst Düzey Üçlü Diyalog Toplantıları yapıldı. Devlet Başkanları Beyannamesi, Parlamenterler Yardım Masası, Bakanlar Beyannamesi, İstanbul Su Mutabakatı, Gençlik Beyannamesi, Avrupa Parlamentosu Kararları'nın masaya yatırıldığı forumda, İstanbul Su Mutabakatı, şehir su kaynaklarını başarıyla yönettikleri için Avustralya'nın Brisbane, Avusturya'nın Viyana, Fransa'nın Paris, Houdan, Maxevielle ve Strasbourg şehirleri "Şampiyon Şehir" ilan edildi.

Su ödülleri de sahibini buldu

"5. Dünya Su Forumu"nda su konusunda toplum bilincinin artmasına katkıda bulunan Anadolu Ajansı Muhabiri Özgür Çoban'a, Aqua Media İnternational'dan Alison Bartle'e, Haber 24'ten Özgür Yılmaz, Zaman gazetesinden Gürhan Savgı ve NTV'nin Yeşil Ekran programına "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Su Ödülü" verildi.

Öte yandan, "2. Hasan Dünya Su Ödülü", su kaynaklarının gelişmesine katkıda bulunan Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Arap Fonu Başkanı Dr. Abdulatif Yousef Al-Hamad, en iyi kamusal su politikasına verilen "Meksika Su Ödülü" Çin'den Guangzhou Province, Meksika'dan Leon Guanajuato ve Peru'dan Lima aldı.

Binyıl Kalkınma Hedefleri ve benzer küresel hedeflerin gerçekleştirilmesine katkıda bulunanlara sunulan "Kyoto Dünya Su Ödülü" Watershed Organisation Trust'tan (WOTR) Marcella D'Souza'ya verildi. "5. Dünya Su Forumu" İstanbul'dan önce, 2006'da Mexico City, 2003'te Kyoto, 2000 Lahey, 1997'de Marakeş'te düzenlenmişti.

Bakan Eroğlu; “Sağlıklı sudan faydalanma ülkelerin gelişmesinin şartıdır…”

5. Dünya Su Forumu’nun Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'nde üzenlenen “Bakanlar Konferansı Kapanış Oturumu”nda konuşan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, halka sağlıklı ve yeterli su, ayrıca uygun altyapı ve çevre hizmetleri sağlamanın devletlerin sorumluluklarının başında geldiğini belirterek, “Sağlıklı sudan faydalanma imkanı, bir ülkenin gelişmesi için kaçınılmaz bir şarttır” dedi.

"Farklılıkların Suda Yakınlaşması" teması altında düzenlenen forumun kıtalar, kültürler ve insanlar arasında köprü oluşturmayı hedeflediğini dile getiren Bakan Eroğlu, bu temayla sadece Asya ile Avrupa, Ortadoğu ile Afrika, Kuzey ile Güney arasındaki kavşakların değil, modern ve geleneksel su kültürleri ile kullanımlarının irdelendiğini, dünyanın zengin ile yoksul, gelişmiş ve geri kalmış bölgeleri arasındaki engellerin de altının çizildiğini kaydetti. Dünya Su Forumu'nun su sorunlarına çözüm bulmak için küresel işbirliğine doğru atılmış en önemli adımlardan biri olduğunu dile getiren Eroğlu, “Dünya ülkelerinin karşı karşıya oldukları su meseleleri forum boyunca tartışıldı ve bütün insanlığı ilgilendiren su meselesi tekrar dünya gündemine geldi. Su forumu, farklı bakış açılarını anlama yeteneğimizi geliştirmemizi ve farklı çözümleri paylaşma fırsatını sunmamızı sağlamıştır” diye konuştu.

5. Dünya Su Forumu'nun temel hedeflerinden birinin politika gündemine tesir edebilmek olduğuna dikkati çeken Eroğlu, "İstanbul Su Stratejileri Kılavuzu" isimli belgenin, bu iradeyi açıkça ortaya koyduğunu ifade etti. Veysel Eroğlu, “Bakanlar Bildirisi'nin, hükümetlere yol gösterici bir belge olacağına inanıyorum. Gelecek 25 yıl içinde bazı bölgelerde ciddi su sıkıntısı beklenmektedir. Dünya üzerinde her gün 35 bine yakın insan sağlıklı suya ulaşamama sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu zorluğun aşılması için çözümler Su kaynaklarının hızla ve bilinçsizce tüketilmesini ve kalitesinin bozulmasını önlemek için entegre nehir havzası yönetimi temelinde bölgesel düzeyde işbirliği yapılması önem arz etmektedir. Ülkemizin içinde bulunduğu coğrafya, sınır aşan su kaynaklarının çatışma sebebi değil, barış ve işbirliği vesilesi olması potansiyelini ve gereğini ortaya çıkarmaktadır. Ülkemiz bu çerçevede her türlü işbirliğini desteklemektedir” şeklinde konuştu.